Posted by: BestOneOfFour | 11 Februari 2018

MANFAAT BROMELIN UNTUK KESIHATAN ANDA :

Apa itu BROMELIN??? Sejenis enzim proteolysis yang menguraikan protein. Enzim ini mempunyai ciri-ciri anti radang, anti-penggumpalan dan anti barah yang terbaik. Bromelin kaya dengan nutrient, vitamin, dan mineral termasuk kalium, kuprum, mangan, kalsium, vitamin C, beta karotena, tiamina, B6 dan asid folik serta serat.

JANTUNG
Bromelin berkesan menjaga kesihatan jantung kerana mengurangkan pembentukan pengumpalan bekuan darah dan terjadinya plak di arteri dan Bromelin mempunyai sifat anti-koagulan yang membantu mengurangkan pembentukan gumpalan darah beku dalam saluran darah sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung.

KOLESTEROL
Bromelin berkesan menurunkan kadar kolesterol yang ada dalam darah. Memecahkan lemak sehingga membersihkan metabolisme tubuh dari lemak jahat. Enzim Bromelin ini berperanan sebagai pembersih untuk tubuh dan mengurangi tekanan darah secara keseluruhan.

SENDI, GOUT, SARAF & ARTHRITIS
Kerana sifat analgesik dan anti-radang, bromelin bermanfaat untuk pesakit artritis, sendi, gout & saraf. Enzim ini meningkatkan penyerapan sulfur dan glukosamin yang penting untuk memperbaiki sendi, kebas dan bisa tangan dan kaki.

Bromelin boleh membantu mengurai asid urik kristal dan mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh gout. Bromelin juga dapat membantu mencegah serangan gout secara berulang, boleh bertindak sebagai antiradang dan boleh mengurangkan rasa sakit.

PENGHADAMAN / PENCERNAAN
Enzim bromelin juga berfungsi untuk melembutkan makanan dan memecahkan protein di dalam perut. Aktiviti ini akan menjadikan tubuh lebih mudah mencerna dan menyerap nutrien dalam makanan. Mengambil bromelin secara teratur boleh membantu sistem pencernaan keseluruhan badan. Seperti pengeluaran gas, mencegah kembung, loya, sembelit dan masalah usus.

Ia juga berkesan untuk membantu mencegah tindak balas autoimun disebabkan oleh jangkitan alahan. Selain itu, enzim bromelin ini juga mampu untuk merawat masalah-masalah yang melibatkan laluan saluran pencernaan seperti barah kolon, sembelit, penyakit crohn & pedih ulu hati

TOKSIN DALAM TUBUH
Bromelin mampu bekerja untuk meneutralkan cecair dalam badan bagi memastikan tidak terlalu berasid dan mengeluarka toksin dari dalam tubuh.

MELANCARKAN HAID
Kitaran haid yang tidak lancar memang menjadi masalah yang cukup membimbangkan untuk para wanita, kerana bagi wanita yang sudah berkahwin, haid yang tidak lancar boleh menandakan bahawa anda sedang hamil, namun bagi wanita yang belum berkahwin mungkin ada masalah lain yang berlaku. Walau bagaimanapun, untuk menghapuskan kebimbangan ini, anda boleh makan bromelin semasa haid untuk membantu melancarkan kitaran haid yang tidak teratur atau lewat.

Enzim bromelin pada buah nenas membantu merangsang otot rahim untuk menggugurkan lapisan dinding rahim yang tidak disenyawakan untuk dikeluarkan dari dalam tubuh. Dan untuk melegakan kesakitan haid yang biasanya datang sehari sebelum haid sehingga 72 jam selepas haid, anda boleh makan bromelin semasa haid sebagai penyelesaian dan cara semulajadi untuk menghapuskan sakit haid. Bromelin enzim dalam buah nenas berguna untuk membantu melegakan ketegangan otot rahim dan otot abdomen yang menyebabkan kesakitan haid.

RESDUNG & ASMA
Sifat anti-inflamasi bromelin membantu menyingkirkan pengumpulan lendir pada saluran pernafasan bahagian atas sehingga mengurangkan risiko penyakit seperti sinusitis dan bronkitis.

KANSER / BARAH
Para penyelidik telah menerbitkan satu artikel yang menggemparkan dalam the Plant Medical Journal tentang Bromelin yang terkandung dalam buah Nenas lebih berkesan daripada cara yang sebelum ini dalam rawatan barah. Dalam ujian yang dilakukan untuk merawat barah, didapati bahawa Bromelain lebih berkesan daripada 5-fluoracil (5-FU) apabila dibandingkan kepada satu kumpulan pemboleh ubah yang tidak dirawat.

Walaupun 5-FU telah digunakan dalam merawat barah selama hampir 40 tahun namun masalah utamanya ialah ia turut memberi kesan kepada sel-sel yang sihat sebagaimana sel-sel yang dijangkiti. Bromelin bukan sahaja didapati lebih berkesan namun juga lebih selamat daripada 5-FU. Sebatian semula jadi seperti Bromelin mengandungi cytotoxity terpilih dan ia mampu untuk membunuh sel yang dijangkiti barah melalui proses apoptosis dan membiarkan sel-sel yang sihat tanpa diganggu.

Untuk maklumat harga dan produk klik sahaja di bawah untuk wassap kami secara automatik! 
Klik Sin http://www.wasap.my/60133016699/PM-BROMELIN

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: