Posted by: BestOneOfFour | 12 Februari 2016

Ketumbuhan Di Payudara? Jangan cepat Panik, Belum Tentu Kanser

Kanser payudara adalah salah satu penyakit yang paling ditakuti para wanita kerana wanita menjadi sasaran utama jangkitan penyakit itu. Pada masa kanser berkembang di tubuh, bukan hanya rangkaian payudara saja yang berisiko dibuang tetapi juga membahayakan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

kanser payudara

Gejala awal yang seringkali menunjukkan penyakit kanser payudara adalah timbulnya benjolan di kawasan payudara. Ketika payudara diraba, ada bahagian seperti gumpalan daging yang ada di payudara. Namun sepertinya kamu tidak perlu terburu-buru membuat kesimpulan itu adalah kanser jika mendapati adanya benjolan.

Deborah Lindner, dipetik dari MD, mengatakan bahawa 80% daripada ketulan di payudara adalah tumor jinak. Kebanyakan benjolan tersebut bukan lah kanser. Hal ini terutama berlaku jika anda berusia 30 tahun, yang mana mempunyai risiko mengembangkan kanser payudara lebih kecil daripada usia 40 tahu ke atas. Tentu saja risiko terkena kanser payudara akan meningkat jika kamu punya sejarah keluarga yang sebelum ini pernah mempunyai kanser payudara.

Lakukan perkara ini jika kamu pertama kali menemui ketulan di payudara.

1. Gambar payudara kamu di sebuah kertas penuh dengan puting teteknya. kemudian beri lingkaran hitam untuk menunjukkan letak ketulan di payudara dan kira-kira seberapa besarnya.

2. Biarkan selama 2-3 minggu berikutnya. Jika membesar, terus pergi ke doktor. Jika ketulan hilang, tak perlu bimbang keterlaluan.

Ketumbuhan yang menandakan kanser tidak akan muncul dan hilang begitu saja. Dan membiarkan sehingga 2-3 minggu untuk memastikan benjolan juga membuat kamu lebih yakin akan kesihatan. Tapi jika masih ragu dan tak selesa dengan munculnya benjolan, daripada berfikir berterusan, segera dapatkan pemeriksaan ke doktor agar anda lebih yakin.

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: