Posted by: BestOneOfFour | 12 Februari 2016

5 Gejala Kanser Payudara Yang Perlu Anda Kenali Sejak Awal

Kanser payudara merupakan salah satu penyakit yang boleh dikatakan paling banyak diderita oleh kaum hawa saat ini. Tidak hanya menyerang orang dewasa, beberapa waktu yang lalu, seorang gadis kecil juga telah didiagnosis kanser payudara di tubuhnya. Sebagai salah satu penyakit maut, kanser payudara memang sangat berbahaya. Selama ini, gejala kanser payudara atau kanser lain sendiri tidak mudah dikenali kehadirannya.

gejala kanser payudara

Tapi anda jangan bimbang. Selama anda peka dan prihatin apabila ada perubahan di tubuh terutama di payudara, kanser payudara boleh dikesan sejak awal dan dilakukan rawatan yang terbaik. Dipetik dari laman healthline.com, sekurang-kurangnya ada 5 gejala kanser payudara yang perlu kamu tahu kehadirannya sejak awal. Gejala tersebut antara lain adalah sebagai berikut.

Warna Payudara Berbeza

Gejala paling umum yang terjadi ketika seseorang berisiko terkena kanser payudara adalah warna kulit payudara berbeza. Bagi mereka yang sihat dan normal, kulit payudara akan seperti kulit tubuh lain. Tapi, jika ada gejala kanser, warna kulit akan menjadi kemerah-merahan atau bahkan kecokelatan seperti lebam. Selain itu, kulit juga tidak semulus sebelum ini. Gejala kanser akan membuat kulit payudara menjadi lebih kasar, seperti kulit oren dan kelihatan seperti ada ruam atau lebam.

Gatal Pada Payudara

Setiap orang mungkin pernah merasakan gatal pada payudara. Gatal ini boleh terjadi kerana Bra atau pakaian yang dikenakan tidak bersih sehingga menyebabkan gatal. Tapi, tidak menolak kemungkinan gatal ini adalah salah satu gejala dari kanser payudara. Gatal yang terjadi berterusan tanpa sebab jelas, kemungkinan besar adalah salah satu gejala kanser payudara. Jika kamu mempunyai hal ini, jangan ragu-ragu untuk segera membuat pemeriksaan ke doktor.

Sakit Kuat di Punggung Dan Payudara

Gejala selanjutnya yang perlu anda tahu dari kanser payudara adalah kesakitan hebat di punggung dan payudara. Malah, kesakitan ini boleh saja saling berkesinambungan antara satu dengan lain. Beberapa sahabat juga saudara-mara yang dijangkiti kanser payudara mengatakan jika kesakitan yang dirasakan akan membuat tubuh lemah, tidak nafsu makan dan selalu muncul jika badan letih. Sakit ini juga sering kali membuat punggung dan payudara berasa seperti terbakar.

Ketulan di payudara

Inilah gejala yang paling umum dari kanser payudara. Dan asal kita tahu, hampir semua kanser ditandai dengan adanya benjolan di tubuh. Jika kamu merasakan ada benjolan di tubuh terutama di payudara dan rasanya sakit, usahakan untuk segera membuat pemeriksaan ke doktor. Beberapa ketulan mungkin tidak berbahaya, tetapi, beberapa lagi mungkin adalah kanser atau tumor ganas.

Keluar cecair dari Payudara

Jika anda mendapati cecair keluar dari payudara sementara anda tidak mengandung, cubalah untuk lebih waspada dan peka. Beberapa pakar kanser menyatakan jika gejala awal kanser payudara adalah keluarnya cairan dari dalam payudara. Cecair itu boleh berupa cecair seperti air, seperti lendir atau seperti nanah.

Itulah beberapa gejala kanser payudara yang perlu anda tahu sejak awal. Agar terhindar dari risiko kanser payudara, pastikan untuk mempunyai pola hidup yang sihat, kesihatan yang cukup dan minum air putih yang banyak. Elakkan menggunakan bra yang terlalu ketat atau bra berkawat. Elakkan pula makan makanan yang banyak mengandungi bahan perisa, pengawet serta bahan kimia lain.

Segera dapatkan pemeriksaan diri ke doktor jika anda mencari keanehan pada payudara anda. Ketika mengetahui risiko kanser sejak awal, hal ini akan lebih memudahkan anda untuk sembuh dan dibebaskan dari kanser. Semoga kesihatan yang maksimum selalu menyertai kita semua.

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: