Posted by: BestOneOfFour | 25 Mei 2014

Satu-satunya Negara yang Bebas dari Kanser

Baru-baru ini satu artikel mengungkap rahsia satu-satunya negara di dunia tanpa kanser dan apa saja yang mereka makan. Artikel tersebut mengatakan bahawa Fiji, satu negara kepulauan di Lautan Pasifik, yang hanya Berjumlah sekitar 850,000 orang, terdiri dari 322 buah pulau, namun di sana tidak ada seorang pun pesakit kanser, dan merupakan satu satunya negara di dunia yang bebas dari penyakit kanser. Makanan kegemaran penduduk di sana adalah aprikot dan badam.

APRIKOT

Penduduk Fiji mempunyai diet khusus dalam makanan, yakni setiap orang di sana sentiasa memakan aprikot. Fiji merupakan penghasil aprikot. Pulau-pulau besar dan kecil dipenuhi dengan pokok aprikot. Warga di sana mengolahnya menjadi manisan aprikot kering dan almond serta dijadikan sebagai pengambilan makanan sehari-hari. Para saintis mencari keterkaitan erat antara bebasnya penduduk Fiji dari kanser dengan penggunaan aprikot.

Menurut maklumat, di bahagian selatan kaki Gunung Himalaya, terdapat satu kawasan etnik minoriti yang berpenduduk 5 juta orang, di mana mereka umumnya berumur panjang. Harapan ratarata hidup mereka pada lingkungan usia antara 90 dan 100 tahun, mereka hampir terpencil dari dunia penyakit. Tanah tempat mereka tinggal dipenuhi juga dengan pokok aprikot.

Saintis AS selepas menyiasat dan mendapati bahawa orang tempatan dapat hidup lebih lama juga berkaitan erat dengan makanan aprikot kering dan almond. Buah Aprikot dan almond boleh dimakan. Badam selain boleh dimakan, juga disyorkan sebagai bahan ubat tradisional China.

Kajian perubatan moden telah mengesahkan bahawa setiap 100 gram badam mengandungi kira-kira 35 gram protein dan sekitar 50 gram lemak, kaya akan zat besi, seng, kalsium, kalium, fosforus, selenium, dan mineral lain, serta kaya akan vitamin A, vitamin C, vitamin E, Vitamin B17, dan sebagainya.

Dalam kajian di wilayah tenggara Himalaya, saintis AS menyimpulkan bahawa makanan seharihari penduduk kawasan tersebut mengandungi aprikot. Kandungan vitamin B17 dan vitamin Enya 20 kali melebihi pengambilan harian orang Barat, dan vitamin B17 mempunyai kesan antikanser, sementara vitamin E dikenali sebagai raja antioksidan.

Kandungan lemak dalam Almond, 90%nya adalah asid lemak tak tepu. Asam lemak tak jenuh merupakan asid lemak yang bermanfaat bagi tubuh, ia boleh menurunkan kolesterol di dalam tubuh, meningkatkan kesihatan pembuluh darah, mencegah munculnya kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, aterosklerosis, dan penyakit lain.

Elemen selenium yang terkandung dalam almond sejenis mikro elemen berharga bagi tubuh manusia. Selenium membantu tubuh menyingkirkan berbagai radikal bebas, melindungi sel dalam tubuh dari serangan zat-zat berbahaya, bermanfaat menyingkirkan logam berat seperti merkuri, timbal, kadmium, dan lainnya, keluar dari tubuh sehingga tubuh terbebas dari bahaya. Selain itu selenium juga berkemampuan menghambat dan memperlambat pengembangan sel-sel ganas dan membantu regenerasi sel. Jika tubuh kekurangan unsur mikro selenium, maka akan dengan mudah dapat terserang kanker. Almond juga merupakan sejenis makanan energi tinggi, per 100 gram almond mengandung energi 514 kilo kalori.

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: