Posted by: BestOneOfFour | 7 April 2014

Ternyata Ubat Berkumur Boleh Membuat Anda Terkena Kanser Mulut

Ketika mengalami masalah bau mulut maka penyelesaian yang cepat untuk mengatasinya adalah dengan mencari ubat berkumur agar bau mulut hilang dan mulut kamu tidak berbau lagi dan kamu berkeyakinan untuk bercakap dengan ramai orang.

Berkumur-kanser mulut

Namun apa yang kamu tahu risiko jika kerap menggunakan ubat berkumur, dalam satu kajian terbaru diketahui bahawa kerap menggunakan ubat berkumur akan memudahkan kamu menghadapi penyakit kanser mulut, tentunya penyakit ini sangat berbahaya dan membawa maut.

Dr David Conway, pensyarah kanan di University of Glasgow Dental School berkata, Ubatan berkumur tidak secara betul membersihkan mulut kamu melainkan hanya membantu megurangi bau mulut. Kandungan ubat yang ada di dalam ubat berkumur jika digunakan secara terus menerus akan membuat zat kanser menembusi lapisan mulut lebih mudah.

Selain ubat berkumur salah satu penyebab lain kanser mulut adalak mereka yang kurang mengambil berat dengan kebersihan mulut selain itu pengguna gigi palsu dan menghadapi gusi berdarah terus menerus juga berisiko kanser mulut.

Walaupun boleh menimbulkan kanser mulut bukan bererti kamu tidak boleh menggunakan ubat berkumur, ubat berkumur tetap dibenarkan di gunakan untuk menjaga kebersihan mulut asalkan digunakan dengan sesuai dan tidak berlebihan.

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: