Posted by: BestOneOfFour | 26 Oktober 2013

Aprikot Untuk Kesihatan

Antioksidan ini mampu membantu mencegah serangan jantung, mengurangkan tahap kolesterol jahat dalam tubuh, dan mengurangkan risiko terkena kanser ganas. Selain itu, biji aprikot berkhasiat untuk menguatkan sistem pernafasan sehingga dapat mengurangkan batuk dan asma.

kapsul-biji-aprikot
# Menyembuhkan anemia.
Pembentukan hemoglobin dengan baik akan terjadi dengan mengamalkan biji buah aprikot baik dengan di jus ataupun di makan secara langsung. Kandungan zat besi dan tembaga yang tinggi dalam buah ini akan melancarkan pembentukan hemoglobin dalam darah.

# Menyehatkan mata.
Sudah tentu buah aprikot sihat bagi kesihatan mata. Kandungan vitamin A yang tinggi di dalamnya mampu menutrisi keperluan mata sehingga mata tetap sehat dan jernih.

# Mengatasi sakit sembelit.
Barang siapa yang tidak tersiksa ketika harus mengalami sakit sembelit. Serat pada buah yang cukup tinggi akan membantu merangsang kelancaran cara kerja pencernaan sekaligus membunuh cacing usus. Bagi yang susah buang air besar, cubalah untuk amalkan mengambil biji aprikot.

# Menyembuhkan asma.
Tidak sedikit diantara anda yang menderita gangguan pernafasan atau asma, untuk masa penyembuhan asma cubalah dengan mengambil biji buah aprikot kerana buah yang satu ini mampu membantu penyembuhan sakit asma, batuk kering, atau juga bronchitis.

# Baik untuk kesihatan kulit.
Bagi setiap orang tentunya menginginkan kulit yang halus, lembut, bersih dan sihat, terutama untuk para wanita. Buah aprikot sangat sesuai untuk kesihatan kulit. Pada dasarnya buah-buahan mempunyai manfaat yang banyak bagi kesihatan kulit dan kecantikan termasuk salah satunya buah aprikot. Minyak aprikot boleh digunakan sebagai topeng, jika anda menginginkan kulit sihat dan cantk. Mengambil biji aprikot satu setiap harinya sekurang-kurangnya akan membantu proses peremajaan kulit dari dalam tubuh.

# Mencegah sakit kanser dan jantung.
Kanser dan jantung adalah dua penyakit mematikan yang sangat ditakuti dan saat ini justeru semakin berleluasa sekalipun siap menyerang siapa saja. Kandungan vitamin C dan lycopene yang tinggi mampu menjadi antioksidan dalam tubuh demi mencegah serangan kanser dan jantung sejak awal. Mulai sekarang, tidak ada salahnya jika anda mengambil biji aprikot. Selain dapat mencegah kanser dan jantung, penyakit lain perlahan juga akan boleh dicegah kehadirannya dengan pengambilan biji buah aprikot sesuai kuantiti setiap harinya.

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: