Posted by: BestOneOfFour | 24 Oktober 2013

8 Fakta Penting Tentang Kanser Payudara

Ketahui 8 fakta penting berkaitan kanser payudara berikut ini:

8 Fakta Penting Tentang Kanser Payudara

1. Mengapa payudara terasa sakit ketika haid? Payudara wanita merupakan organ seksual kedua yang dipengaruhi oleh hormon estrogen. Ketika haid, secara hormon menjadi tidak seimbang yang membuat payudara akan terasa penuh, mengeras, atau membesar, dan terasa sakit bila disentuh.

2. Normalkah bila ukuran payudara kanan dan kiri tidak sama? Saiz payudara ditentukan oleh seberapa banyak jaringan lemak yang dimiliki di payudara. Kebanyakan, bentuk payudara memang berbeza antara kiri dan kanan. Hanya kadar perbezaannya pada setiap orang tidak sama. Hal ini cukup normal. Tapi perlu diwaspadai jika anda mencari perubahan bentuk atau saiz payudara yang radikal.

3. Menyusui boleh mengurangkan risiko kanser payudara? Beberapa kajian menyatakan, menyusukan bayi selama 27-52 minggu dapat mengurangkan risiko terkena kanser payudara.

4. Rutin bersenam dapat mengurangkan risiko kanser payudara? Sukan selama empat jam setiap minggu boleh mengurangkan risiko kanser sebanyak 30%. Kerana itu, American Cancer Society menganjurkan para wanita untuk bersenam selama 45-60 minit setiap hari.

5. Apakah tanda-tanda kanser payudara? Tidak hanya untuk kanser payudara, garis panduan mengesan kanser…
– Waktu buang air kecil: adakah gangguan atau perubahan kebiasaan?
– Alat cerna terganggu atau sukar menelan
– Suara serak atau batuk yang tak kunjung sembuh
– Payudara atau bahagian lain memperlihatkan benjolan
– Tahi lalat) yang berubah sifat, makin besar atau gatal
– Darah atau lendir yang tidak normal yang keluar dari tubuh
– Adanya luka yang tidak mahu sembuh

6. Kenapa kanser payudara majoriti menyerang wanita? Angka kejadian kanser payudara yang menyerang lelaki dan wanita adalah 1:100. Majoriti menyerang wanita kerana masalahnya lebih banyak ada pada hormon estrogen dan progesteron. Namun, bila menyerang lelaki, perjalanan penyakitnya menjadi lebih cepat. Perkara ini disebabkan kerana rangkaian sekitar payudara lelaki tidak setebal wanita.

7. Mungkinkah kanser akan sembuh sepenuhnya? Istilah ini kurang tepat. Akan lebih tepat bila memakai istilah 5 year survival rate (angka kelangsungan hidup dalam 5 tahun selepas didiagnosis kanser). Lamanya bergantung pada ciri-ciri tumor, ada-tidaknya penyebaran ke kelenjar nodus limfa, dan ada tidaknya ‘sebaran’ yang biasa disebut stage TNM (tumor, nod, metastasis).

8. Seperti apa kes apabila payudara harus diangkat? Ada beberapa prosedur pelantikan payudara yang bergantung pada stage kanser, iaitu mastektomi radikal klasik, radikal pengubahsuaian, dan simpel. Perbezaan prosedur ini terletak pada banyaknya jaringan kulit, kelenjar, otot dan limfa yang diangkat. Prinsip dasarnya adalah mengangkat sebanyak mungkin sel kanser beserta struktur yang diyakini sudah diserang. Dengan adanya pengangkatan payudara diharapkan kanser tidak merebak ke struktur lain.

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: