Posted by: BestOneOfFour | 9 Oktober 2013

Wanita Bertubuh Tinggi Lebih Berisiko Terkena Kanser

Bagi wanita, mempunyai tubuh tinggi memang lebih memudahkan bila ingin berkerjaya dalam bidang modeling atau pramugari. Namun, waspada. Kajian mendapati wanita bertubuh tinggi berisiko lebih besar untuk terkena kanser.

kanser

Ketika usia melebihi 50-an atau selepas-menopouse, segala jenis kanser yang menyerang payudara, usus besar, endometrium, buah pinggang, ovari, rektum, dan tiroid, serta multiple myeloma dan melanoma lebih mudah menyerang.

Saintis dari Yeshiva University menyatakan, setiap perbezaan 10 cm lebih tinggi, ini bermakna 13 peratus lebih berisiko.

Dr Geoffrey Kabat, seorang epidemiologi kanan Yeshiva University, berkata: “Kami terkejut dengan bilangan laman kanser dikaitkan secara positif dengan ketinggian Daripada hasil pengumpulan data, kanser lebih banyak berkaitan dengan tinggi badan dibanding indeks jisim tubuh.”

“Kanser adalah hasil daripada proses yang berkaitan dengan pertumbuhan, jadi ia masuk akal bahawa ketinggian faktor hormon atau pertumbuhan juga boleh mempengaruhi risiko kanser.”

Para saintis menggunakan data daripada satu kajian yang diambil wanita selepas menopaus yang berumur 50-79. Pada asas, wanita menjawab soalan tentang aktiviti fizikal mereka. Tinggi dan berat badan juga diukur.

Para penyelidik mengenal pasti 20 928 wanita yang telah didiagnosis dengan satu atau lebih kanser invasif dalam tempoh susulan daripada 12 tahun (peserta eksperimen kajian dengan mengumpul wanita selepas menopaus pada tahun-tahun 1993-1998).

Di antara kanser tertentu, ada 13 sampai 17 peratus peningkatan risiko terkena melanoma dan kanser payudara,, ovari, endometrium, dan kolon. Serta 23-29 peratus peningkatan risiko mendapat kanser buah pinggang, rektum, tiroid, dan darah.

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: