Posted by: BestOneOfFour | 12 Jun 2013

Terungkap, Punca Kanser pada Manusia

Sehingga hari ini penyebab kanser memang belum jelas diketahui. Tapi sebuah kajian yang dilakukan pasukan penyelidik dari Australia mendapati ketidakseimbangan sel di tubuh yang diduga menjadi penyebab kanser.

Punca Kanser pada Manusia

Seperti yang telah disebutkan ketua kajian yang juga Ahli Biologi Molekul Professor Suzanne Cory, AC, PhD, FAA, FRS, Beliau kini dan pasukannya mendapati pertumbuhan sel baru dan sel mati di tubuh manusia. Pertumbuhan kedua sel yang tidak seimbang akan menyebabkan kanser.

“Banyak anggapan kanser berasal dari virus. Tapi sesuai perkembangan teknologi, trend, dan mikrobiologi membuat penyebab kanser tidak diketahui. Tapi penyelidik di Australia mendapati kanser bermula dari penemuan sel tumbuh dan mati pada tubuh.”

Menurut Cory, semua pesakit kanser mempunyai molekul dan gen yang sama. Dan hasilnya, ia menemukan adanya terapi yang boleh membuat seimbang antara sel pengeluaran dan sel mati di tubuh.

“Semua orang juga mempunyai sel mati. Jika tidak, sel akan terus berkembang dan boleh jadi kanser. Jika sel ini tidak dihentikan, maka inilah yang harus dihentikan,” tambahnya.

Walaupun penyebab kanser sudah diketahui, dan ada terapi untuk membantu menyeimbangkan pertumbuhan sel tapi Cory mengaku masih akan menelitinya lebih lanjut.

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: