Posted by: BestOneOfFour | 18 Jun 2011

“KANSER ”

“KANSER atau BARAH adalah penyakit berkenaan dengan percambahan sel-sel yang tidak seimbang dimana sel-sel yang berlebihan ini menjadi ancaman kepada sel-sel yang sihat.”

“Terdapat banyak faktor samada faktor luaran atau dalaman yang memungkinkan terjadinya serangan kanser.Kajian menunjukkan hampir 70 peratus pengidap kanser adalah disebabkan faktor luaran yang kebanyakan berpunca cara diet yang kita ambil.Ia menjadi lebih buruk lagi semenjak bercambahnya restoran2 makanan segera serta keperluan manusia ingin memudahkan atau memendikkan masa “pengurusan permakanan” disebabkan gaya hidup moden yang bermotokan “PANTAS”,”RINGKAS” dan “MUDAH”.

Disamping itu persekitaran tempat tinggal dan penciptaan peralatan moden yang mendedahkan manusia kepada radiasi,partikel debu kimia dan pengambilan bahan2 beracun dan toksid seperti tembakau,alkohol,caffene,bahan kecantikkan dan bahan2 kimia yang diproses untuk melangsingkan badan atau pil2 rangsangan yang menggangu metabolisma semulajadi badan.”

“Satu kajian yang dijalankan di Amerika dalam 2009 merekodkan kematian akibat kanser adalah seramai 269,800 orang dimana kanser paru menyumbang 30 peratus diikuti kanser payudara sebanyak 27 peratus kematian. Bagaimana kanser terbentuk. Pada asas nya sel darah putih ( leukocytes ) memusnahkan sel asing seperti sel kanser.Sel kanser disalaputi olih jaluran protin yang menghalang sel darah putih dari memusnahkannya.ia umpama perisai yang perlu dimusnahkan sebelum sel darah putih dapat memusnahkan sel kanser.

Enzim adalah pemangkin kimia yang membenarkan makanan dicerna untuk menghasilkan zat makanan. Terdapat banyak enzim yang berkerja untuk menghasilkan tindak balas kimia dalam badan. 

Terdapat dua enzim dalam badan manusia bertanggungjawab memecahkan protin haiwan ( daging ) yang kita makan.Ia adalah ‘trypsin’ dan ‘chymotrypsin’.Ia tidak diperlukan untuk memecahkan protin dari sayuran.Ini dilakukan olih ezim lain yang dihasilkan olih tubuh yang biasanya berlaku didalam pengkerias.

Semua manusia mempunyai sel kanser dalam badan.Tetapi sel sel kanser ini dimusnahkan olih ‘trypsin’ yang memecahkan tembok protin untuk membolihkan sel darah putih memusnahkan saki baki sel kanser.Bolihlah dikatakan ‘trypsin’ adalah garisan hadapan badan kita dalam menghalang pembiakkan sel sel kanser.

Enzim sangat penting kerana ia mencerna makanan untuk mendapatkan zat untuk badan kita.Sumber enzim yang utama ialah dari makanan segar yang belum diproses. Contohnya adalah seperti sayuran segar,kekacang,buah2an dan daging segar.Enzim bekerja mencerna makanan ini dan menukarkannya menjadi tenaga untuk badan.

Sekiranya makanan ini dimasak terlalu lama atau dibiarkan terdedah enzim dalam makanan tersebut akan menghurai sebelum ia masuk ke dalam badan kita.Enzim bolih binasa dngan kepanasan.Sekiranya makanan didedahkan pada suhu 137 darjah farenheit anda akan memusnahkan kandungan enzim didalamnya.Ini menyebabkan makanan lebih sukar untuk dicernakan.Itu adalah kenapa kita perlu mengambil enzim pencernaan tambahan ( supplement ) jika kita makan terlalu banyak makanan bermasak.

Apakah yang dikatakan kanser ‘Malignant’ Menurut seorang saintis Jepun Herman Aihara didalam bukunya, Sel tubuh kita dikelilingi olih cecair yang sedikit alkali untuk memungkinkan kehidupan.Jika anda bersukan yang berat,anda akan merasakan kepenatan atau mencunggap dan kekejangan otot.Ini adalah kerana pengeluaran dan pengumpulan asid laktik yang menyebabkan pembakaran gulokosa yang tidak sempurna.

Dalam perkataan lain dalam keadaan senaman yang berat badan tidak mendapat cukup oksigen untuk metolisma gelukos.Pada masa itu kadar pH tubuh adalah sekitar 7.26-7.27 yang pada keadaan normal sepatutnya beredar diparas 7.3-7.4.Ini adalah dalam keadaan berasid darah dalam badan. Dalam keadaan ini ia akan dibetulkan olih sistem penampan badan kita yang akan menukarkan keadaan berasid kepada kurang berasid dan melupuskannya sebagai carbon dioksida(CO2)yang dikeluarkan melalui pernafasan.

Dalam keadaan ini darah akan menjadi lebih berasid,fizikal badan akan mengalami keletihan,badan akan menjadi dingin.Bila cecair dalam badan menjadi lebih berasid,kita akan berasa sedikit pening,sakit pada dada dan perut.Menurut kata En Keiichi Morishita dalam bukunya ‘ Hidden Truth of Cancer’, jika keadaan darah menjadi terlebih berasid maka sistem tubuh akan membuang lebihan bahan bahan berasid ini kebahagian lain tubuh supaya tubuh bolih mengekal keakaliannya.

Jika keadaan ini berterusan sesetengah kawasan tubuh akan menjadi lebih berasid dan sel sel akan mati.Sel yang mati ini sendiri akan bertukar menjadi asid dan setengahnya dapat menyesuaikan diri dalan keadaan tersebut.Dalam lain perkataan setengah dari sel ini mati dalam suasana yang berlainan ini ada sel sel yang terselamat dan menjadi sel sel yang tidak normal.Sel sel yang tidak normal ini dikenali sebagai ‘sel malignan’.Sel malignan tidak berhubung dengan fungsi otak dan kod memori DNA. Oleh itu sel sel malignan ini akan membiak/membesar tanpa kawalan.Ini adalah kanser.”

Advertisements

Sila berikan alamat email anda yang betul untuk tujuan saya membalas soalan yang diajukan.

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: